İran Gezisi

Ziyaret Tarihim:21.10.2017

İran, MÖ 4000’lere dayanan tarihi ile dünyadaki en eski uygarlıklardan biridir.Tarihi itibariyle Asya ülkeleri arasında ilgimi çeken ve her zaman gitmek istediğim ülkeler arasında yer almaktaydı ve sonunda 2 gün gibi kısa süre  olsa da gidip gördüğüm ileriki zamanlarda tekrar gideceğim yerler arasında yer almaktadır. İran da 2 günlük zaman dilimin içerisinde sadece Tebriz ve Ormia yı gezme fırsatı elde ettim. İleriki zamanlarda Tahran başta olmak üzere İsfahan gibi diğer ilginç şehirlerini de ziyaret edeceğim.İran gezime ilk olarak Yüksekova’dan minibüsle Esendere sınır kapısına geldikten sonra sınır kapısından karşı tarafa geçtim.

Sınırdan diğer tarafa geçtikten sonra bir tanıdığım aracılığıyla İran tarafından ayarladığım taksici beni karşıladı.40.000 Tümen’e (yaklaşık 35 TL) beni en yakın şehir olan Urmia’ya(sınırdan 60 km mesafede) götürdü.Önce telefon için İran hattı çıkardıktan sonra terminale bıraktı beni.Oradan 20000Tümen’e Tebriz’e doğru yola çıktım.

Öğleden sonra saat 14.00 gibi Tebriz’e geldim.Daha önce araştırıp merak ettiğim yerleri ziyaret etmek için İran’a gelmeden önce hazırladığım rotama başladım.İlk olarak gezime Tebriz Kalesini ziyaret ederek başladım.

Arg-e Tebriz, Tebriz Kalesi

Kale hakkındaki en önemli bilgi kalenin yüksek duvarlarının bir zamanlar idam cezası alan kişilerin cezasının infazında kullanıldığıdır.Tarihi itibariyle 500 yıl önce yıkılmış bir caminin yerine yapıldığı ve caminin anısını yaşatmak için yapıldığıdır.Kalenin duvarlarının pek sağlam durmadığı görülmekte olup sürekli restorasyona uğramaktadır.Mescid-i Alişah (Alişah Camii) olarak da biliniyor.

Saat Kulesi, Tebriz Belediyesi

Tebriz Belediyesinin merkezi olarak kullanılmak üzere 1934 yıında yapılmıştır.Belediye müzesinde Tebriz tarihini açıklayan şeyler sergilenmektedir.

İran Halısı

Tebriz Belediyesi müzesinde titiz,yaratıcı ve ince dokumalarıyla dünyaca ünlü İran Halılarını görmek de mümkün. Tebriz sokaklarını gezdiğinizde girdiğiniz kapalı pazar yerlerinde muazzam gösterişiyle ön plana çıkan İran Halılarını görebilirsiniz.

Mescid-i Kabud Blue Mosque, Mavi Cami

Gök Mescid ya da Mavi Cami olarak da anılmaktadır.Caminin en önemli özelliklerinden biri ‘Allah’ adının mavi çinilerle ve tekrarlanarak 1001 kez yazılmış olmasıdır.Caminin özel mimarisi, mozaik çini, fayans, tuğla, desenli iç kaplama ile yapılarak tamamlanmıştır.Cami mahzeninde Cihan Şah ve ailesinin mezarları bulunmaktadır.

Azerbaycan Müzesi

Müze, 1958 yılında kurulmuştur.Çoğunlukla da İran Azerbaycan’ındaki kazılarda bulunmuş tarihi eserleri içerir. Kütüphane kısmında ise tarih, arkeoloji, sanat ve İran kültürü hakkında yazılmış bazıları el yazması 2500’den fazla kitap bulunur.

Afzaladdin Bedel Khagani

 

Tebriz 2018

İslam İşbirliği Teşkilatı İİT ülkeleri tarafından İran’ın Tebriz kenti 2018 yılı için İslam ülkeleri içerisinde örnek turistik şehir olarak ilan edildi.

Tebriz Pazar Yeri

Tebriz’in merkezinde yer alan ve dünyanın en büyük kapalı pazarı Tebriz pazarı.

Biz deki patatese benzeyen çok hoş bir tadımlık yemekleri.Giderseniz denemenizi öneririm.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu daki illerimizde daha çok tercih edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan paçaları.Türkiye de özellikle dana paça çorbası olarak meşhur. Tebriz pazarlarında da baya dikkatimi çekti.

 

İran Camileri

İran da gezerken görmek için girdiğim muazzam işlemeli ve yapımlı camii.

Yine  Türkiye’de son zamanlarda popüler olan şemsiye sokaklarına benzer yapılmış bir görselite.

Ve son olarak Türkiye de en sevdiğim püsküvi Eti Cin Tebriz de 3000 Tümen e aldım(2.5) TL

Bu alana reklam verebilirsiniz!